Back to All Events

Children Falling


  • TM51 Window Gallery 6 Fridtjof Nansens Plass Oslo, Oslo, 0160 Norway (map)

Children Falling (Barn som faller)
Charlotte Thiis-Evensen

Exhibition period
13.02.2014 - 13.05.2014

Den norske kunstneren Charlotte Thiis-Evensen har de siste årene arbeidet med videoverk som undersøker barn og ungdom i en fase der deres identitet blir formet. I dette står spørsmål om personlig frihet sentralt: I hvilken grad har man mulighet til å handle fritt?

Den siste store utstillingen til Thiis-Evensen var ved Lillehammer kunstmuseum i april 2013. Der viste hun fram flere videoverk laget de siste årene som tar opp temaet personlig frihet og hvordan uutalte maktforhold påvirker menneskers handlingsrom. I et av verkene "Uten tittel", ser vi tre søstre ta på seg hijab. Filmene spilles i slow motion og kjøres forlengs og baklengs, slik at det ser ut som de tar av og på seg plagget. I sine arbeider er Thiis-Evensen opptatt av å hvordan ørsmå bevegelser kan uttrykke store eksistensielle handlinger og valg.

Thiis-Evensen arbeider nå med et nytt prosjekt som videreutvikler tematikken hun har jobbet med tidligere, denne gangen mer spesifikt om ondskap. I Barn som faller vil hun undersøke hvordan en handling kan skifte fra godt til ondt i én vending gjennom enkle bevegelser som ofte er i bruk i samhandlinger på lekeplassen eller i skolegården.

Charlotte Thiis-Evensen åpner utstillingen av videoverket Barn som faller på TM51 Window gallery på Fridtjof Nansens plass 6, 13. februar 2014. Verket vises direkte på galleriets vegger i en 10 minutters kontinuerlig loop og er lett synlig gjennom galleriets vinduer døgnet rundt. Sammen med videoverket får publikum oppleve et nytt musikkstykke for klokkespill skrevet av Eivind Buene. Musikkstykket framføres på Rådhusklokkene og kommenterer Thiis-Evensens videoverk fra et musikalsk ståsted. Klokkenisten ved Oslo rådhus, Laura Marie Rueslåtten Olseng, urfremfører Buenes musikkstykke på Rådhusets 49 klokker ved åpningen av utstillingen 13. februar og publikum får dermed mulighet til å se videoverket og høre musikkstykket i sin helhet.

Takk til: Lisa Karlsson, Elisabeth Byre, Line Halvorsen, Jorunn Myklebust Syversen, Marte Vold, Bror Eyde Mygland , Mohammed Mohamud.

Utstillingen har fått støtte av Fritt Ord.

 

- A videowork by Charlotte Thiis-Evensen with musical composition for the Oslo City Hall bells by Eivind Buene performed every weekday at 6:00 PM, Saturdays and Sundays at 2:00 PM

Charlotte Thiis-Evensen studied at The Academy of Fine Arts in Oslo. Her Work within photography, video, performance and installation utilizes a form of documentary where the material is based on lived experience and named individuals, often from the artists own circle of acquaintances.

Over the last few years Thiis-Evensen has worked with videos that examine children and teenagers in a phase where their identity is formed. Questions about personal freedom are central. To what degree do we have the opportunity to act freely? Children Falling is the second work in a series of three. By using slow motion Thiis-Evensen hopes to show how minute movements can express existential actions and choices. Children Falling examines how a simple action can shift from good to evil in a single turn. The first work in this series, Untitled, which explored the choice between wearing a hijab or not, was shown at OSL Contemporary, Lillehammer Art Museum and The National Art Exhibition in 2013. The Bathtub, the third work in the series, will be shown later in 2014.

Eivind Buene trained as a composer at The Norwegian Academy of Music in Oslo and has published two novels. His music has been performed at prestigious arenas such as Carnegie Hall, Centre Pompidou and The Berlin Philharmonie. In 2012 he was awarded the Spelleman award for composer of the year. The music for Children Falling is based on a compositional material Buene has developed for Thiis-Evensen. They have collaborated for several years intersecting between art and music with exhibitions, house concerts and performances.

Laura Marie Rueslåtten Olsen, Oslo Town Hall’s own carillonneur, will play the musical composition. She will perform Buene’s piece on the Town Hall’s 49 bells during the exhibition opening. The composition will be performed every weekday at 6:00 PM, Saturdays and Sundays at 2:00 PM during the entire exhibition period. Special thanks to: Lisa Karlsson, Elisabeth Byre, Line Halvorsen, Jorunn Myklebust Syversen, Marte Vold, Bror Eyde Mygland , Mohammed Mohamud.

Film (8 minutte loop)
Idea/script: Charlotte Thiis-Evensen
Cinematography: Bjørn Frode Holmgren
Editing: Frida Eggum Michaelsen
Still photography: Bjørn Frode Holmgren
Musical composition for Oslo City Hall bells: Eivind Buene
Carillonneur: Laura Marie Rueslåtten Olseng

The exhibition is produced with support from Fritt Ord.

Earlier Event: November 23
Flesh Studies
Later Event: June 5
Openings I,II,III