Back to All Events

Knust Kosmos


  • TM51 51 Thorvald Meyers gate Oslo, Oslo, 0555 Norway (map)

Shattered cosmos (Knust kosmos)
Erik Pirolt and Trond Nicholas Perry

Opening Thursday 20.11.2014. 8 pm
Exhibition period: 20.11.2014 – 14.12.2014
TM51 Main Gallery and TM51 Infill

Utstillingen Knust kosmos er basert på to ideer fra kunstnernes side. Den første ideen er at et kunstverk som er bearbeidet gjennom mange år, klart definert, bestemmer seg for å plutselig bli til noe ganske annet enn definisjonen tilsier. I dette tilfellet heter verket K.Y.S og var en båt bygd på fantasifulle ideer om offentlig kunst og frihet innen arkitektur, design og byggeteknikk.

De to kunstnerne Erik Pirolt og Trond Nicholas Perry kom i 2004 på forsiden av nesten alle tyske aviser da de sammen entret skulpturfestivalen i Münster i sin hjemmebygde farkost K.Y.S. Fartøyet er laget av søppel og skrot de har samlet og satt sammen. Bokstavene K.Y.S. stod for kjærlighet, ydmykhet og smerte. Det var en katamaran verden aldri har sett maken til. Tanken til kunstnerne var å komme uinvitert til skulpturmønstringen, som en blanding av performance og skulptur og ta del i debatten rundt kunst i offentlige rom, som festivalen hadde som tema. De kom aldri i dialog med kunstklikken, men fikk i stedet en enorm oppslutning og kontakt med publikum. 

Den andre ideen handler om at noe blir sprengt i sakte film. Når noe eksploderer så slynges partikler utover. Ekspansjon basert på eksplosjon. Pirolt og Perry ønsker at denne eksplosjonen aldri skal ta slutt, at den skal være én lang evigekspanderende eksplosjon. Etter en farefull hjemferd over havet, leier kunstnerne inn ett helikopter som heiser K.Y.S. hundre meter opp i luften, før farkosten slippes ned og knuses i tusen knas. Fragmentene av den knuste farkosten, resirkuleres og blir brukt som materie til malerier og skulpturer. Eventyret med farkosten K.Y.S sin ferd er fortsatt ikke fullendt, da fragmentene av den eksplosive ødeleggelsen fortsetter å spres ut i verden gjennom galleri TM51 som viser og selger verkene. Kunstnerne beskriver verkene som en estetisert blanding av action painting, abstrakt ekspresjonisme og antropologi. Hver av disse delene er håndplukket av kunstnerne, basert på delenes teksturelle og kompositoriske egenskaper. 

Prosjektet presenteres her i sin helhet med malerier og visning av dokumentarfilmen En drøm til havs, som forteller den over 10 år lange fortellingen om prosjektet. Filmen er produsert av Kristian Mosvold og Substans Film AS

 

 

Shattered Cosmos (Knust kosmos) is based on two central ideas from the artists, Erik Pirolt and Trond Nicholas Perry.

Firstly, is that a work of art is clearly defined, and processed over many years- until it suddenly decides to contradict this very intention. The second idea is about the artists’ ability to control the speed of an explosion through exhibition and media. In this case, the artists built a boat on their imaginative discourse in public art and freedom within architecture. It was named the K.Y.S., after Kjærlighet (love), Ydmykhet (humility), and Smerte (pain).

Pirolt and Perry constructed the K.Y.S. from scraps and junk, sailing it to the perimeter of a sculpture festival (2004) in Münster, Germany. It was a catamaran the world had never seen before and it appeared in nearly every national newspaper in Germany. It was a combination of sculpture and performance, as they intentionally arrived uninvited to the festival. Their hope was to take part in the community’s debate around art in public space. Formally, they never got this opportunity, but Pirolt and Perry obtained massive support and contact with the audience nonetheless.

After their return, Pirolt and Perry transformed the K.Y.S. by exploding it. They extend the building, the sailing, and the exploding of their boat in this exhibition.

Exhibition period: November 20. 2014 – December 14. 2014.

TM51 (Thorvald Meyers gate 51) and TM51 Infill (Parkveien 5)

 
Earlier Event: October 25
Brakk