Back to All Events

I besittelse av følelser og en fornuftig sjel


  • TM51 51 Thorvald Meyers gate Oslo, Oslo, 0555 Norway (map)

I besittelse av følelser og en fornuftig sjel
Siv Bugge Vatne

TM51 (Thorvald Meyers gate 51) 
28. mai - 28. juni 2015
Åpning torsdag 28. mai kl. 18.00


Galleri TM51 har gleden av å presentere Siv Bugge Vatnes første separatutstilling ved TM51, I besittelse av følelser og en fornuftig sjel. Utstillingen omfatter et bredt spekter av nye arbeider i form av skulpturer, objekter og en serie blekklaveringer på bomullspapir.

I besittelse av følelser og en fornuftig sjel er et sitat hentet ut fra den populærvitenskapelige psykologiboken Lær å Leve, Menneskekunnskap til personlighetens frigjørelse av Dr. Johannes Irgens Strømme fra 1940. Strømme var en av de som innførte psykoanalysen til Norge. I boken redegjør han blant annet for forholdet mellom sjelen og fysiologien, årsaken til redsler, nevroser og hvordan en ”individuell forståelse av psyken kan forebygge det kollektive vanvidd”.

Utstillingen I besittelse av følelser og en fornuftig sjel beskriver et rom som ikke følger en lineær logikk, men som søker å flyte mellom sanselighet, følelser og rasjonalitet. Verkene i utstillingen er laget av grus, treverk, tråder og objekter fra naturen, sammenstilt med steinlignende materialer og hverdagslige gjenstander. Opprinnelsen til gjenstandene er tilsynelatende skjult. Materialene har blitt utsatt for en ukjent påkjenning. De er løsrevet, fratatt sin opprinnelige tilhørighet og skaper forvirring i forhold til vår rasjonelle definisjonsevne og identifisering av dem. 

Bugge Vatne har tidligere jobbet med absurde sammenstillinger av materiale og form, hvor utgangspunktet har vært historiske kilder, vitenskap og natur. I utstillingen I besittelse av følelser og en fornuftig sjel undersøker hun dynamikken mellom våre bevisste og ubevisste kognitive evner. Verkene søker å skape gjenkjennelse – i sanselige fornemmelser og minner knyttet til persepsjon, som trigger vår kognitive refleksjon rundt hva som er oss bevisst og ubevisst.

Gjennom et spill med materialer og ord arbeider Bugge Vatne med dynamikken mellom det sanselige og det kognitive i en utstilling som beveger seg mellom alvor og humor. I besittelse av følelser og en fornuftig sjel er hennes hittil største separatutstilling.
 

Siv Bugge Vatne (f. 1975) bor og arbeider i Oslo. Hun har hatt utstillinger på blant annet Henie Onstad Kunstsenters prosjektrom, Galleri 54 i Gøteborg og Prosjektrom Normanns. Hun er tidligere innkjøpt til Kunstmuseet Kube, Oslo Kommunes Kunstsamlinger, Punkt Ø og Statens Konstråd (Sverige).


Utstillingen er støttet av Billedkunstneres Vederlagsfond.