Back to All Events

Tie Me Up Tie Me Down


  • TM51 Infill 5 Parkveien Oslo, Oslo, 0350 Norway (map)
 

Tie Me up Tie Me Down
Monika Mørk

TM51 INFILL, Parkveien 5
18. juni - 9. august 2015

Åpning torsdag 18. juni kl. 18.00

TM51 har gleden av å presentere Monika Mørck på TM51 lNFILL i vårt vindusgalleri i Parkveien 5. Utstillingen Tie me up tie me down består av draperte tekstiler installert i et system av BDSM-knuter, belyst av UV- og sjokkrosa lys. Utgangspunktet for Mørcks praksis er tabubelagte elementer forent med håndverkstradisjoner i tekstil, som beveger seg mellom kitsch og høykultur. Tie Me Up Tie Me Down er et resultat av søken etter slike elementer i tekstilkunst og populærkultur.

Tie Me Up Tie Me Down utforsker løsrivelse og samtidig fetisjering av tekstil og kropp. Den høyt respekterte og tradisjonelle japanske innfargingsmetoden Shibori blir her gjort om til en fri og eksperimentell teknikk som viser til tie-dye eller knytebatikk, teknikker assosiert med lavkultur eller hobbykunst. BDSM-livsstil blir stadig møtt med fordommer knyttet til fetisjer og seksualitet. Et av kjennetegnene; knutene, har sin opprinnelse fra en annen japansk teknikk kalt Shibari eller Kinbaku. Disse ble først brukt av samuraiene for å binde fast sine krigsfanger, men har blitt omfavnet som et estetisk grep i dagens mote-, kunst- og popkultur.

UV- og sjokkrosa belysning spiller på display-formatet til galleriet og viser til Amsterdams berømte distrikt. Lyset skaper en forførende innbydelse, i dialog med de kommersielle vindusutstillingene i Parkveien og Hegdehausveien, mens det her er et vindu i en privat boligblokk. Som vindusinstallasjon spiller Mørck på innblikket til en privat situasjon som foregår bak lukkede dører. Betrakteren blir en nysgjerrig nabo.
Ved å kombinere tekstilkunst med BDSM-knuter og farget belysning viser Mørck oss å kjenne på den syltynne grensen mellom skjønnhet og tabu; akseptert og ikke-akseptert. Tie Me Up Tie Me Down tilbyr oss et innblikk til holdninger knyttet til seksualitet, kropp, tekstil og ornamentikk – i alt fra moteverden til det private soverom.

Monika Mørck er tekstilkunstner utdannet fra både Kunsthøgskolen i Oslo og Accademia Italiana i Firenze. Hun fullførte sin Master i kunst ved Kunsthøgskolen i Oslo i 2013 og har siden deltatt på flere utstillinger, blant annet ved Punkt Ø, galleri F15 og Black Box Teater. I 2016 skal hun ha en separatutstilling på galleri Soft.

 

Støttet av Kulturrådet