Back to All Events

The Perfect sculpture


The Perfect Sculpture - Morten Viskum (selvportrett 2008)

Utstillingsperiode: 24. august - 24. september
Galleri TM51 infill, Parkveien 5


Morten Viskum (f. 1965) sine selvportretter har helt siden 2003 skapt oppmerksomhet og utgjort en vesentlig del av hans kunstneriske utforskning. I forkant av sin egen bursdag har Viskum hvert år reist til Paris for å lage en ny voks skulptur av seg selv. 

Her tar han i bruk sin egen kropp som utgangspunkt for en undersøkelse der kunstneren inntar mange ulike roller, gjerne knyttet opp til dagsaktuelle temaer innen religion, politikk og rystende hendelser i verden, ofte i den politiske satirens form. Det pågående prosjektet har i årenes løp vist ett mangfold av karakterer, nyskapende og originalt også i den idémessige tilnærmingen. Tidligere års selvportretter har inkludert både Jesus, transe, tigger, kunstsamler, bodybuilder, vitenskapsmann og Donald Trump. 

I år er utgangspunktet eventyret Keiserens nye klær fra 1837, skrevet av den danske forfatteren H.C. Andersen. I eventyret hører vi om en keiser som blir forledet til å tro at han går rundt i klær av de vakreste stoffer, mens han i virkeligheten bare går rundt i undertøyet. En figur som er like aktuell 180 år senere. Dette selvportrettet vises på vår avdeling i Fridjof Nansens plass 6, ved rådhuset. Skulpturen som vises i Parkveien 5, er fra 2008 og viser Morten Viskums hender og ansikt, men har kroppen til en kjent tysk bodybuilder. I forbindelse med utstillingen vil TM51 Window Gallery, vise hans selvportrett fra 2017, “Keiserens nye klær” og Willas Contemporary viser The Collector ifm en utstilling med Rose Wylie, som Morten Viskum har kuratert.

Etter seks år med veterinærstudier hoppet Morten Viskum av profesjonsutdannelsen og bestemte seg for å bli kunstner isteden. Han debuterte med Rotter/Oliven i 1995 og har siden den gang tiltrukket seg stor oppmerksomhet for sine installasjoner, objekter og malerier og performancer - alt mens han driver Vestfossen Kunstlaboratorium, et visningssted for samtidskunst i Buskerud. Viskum blir hyppig diskutert i den kulturelle pressen og har med sin allsidige produksjon og virke forandret samtidskunsten i Norge. 
 

Earlier Event: August 4
Empty Spaces
Later Event: August 24
Keiserens nye klær