Back to All Events

Øyvind Suul - Deus Ex Machina


  • TM51 6 Fridtjof Nansens plass Oslo, Oslo, 0160 Norway (map)

Øyvind Suul - Deus Ex Machina

Øyvind Suuls nye utstilling Deus Ex Machina på Galleri TM51 i Oslo viser en serie skulpturinstallasjoner som tar i bruk de visuelle og konseptuelle mulighetene som finnes i skjæringspunktet mellom maleri og skulptur.

Tittelen Deus Ex Machina kommer fra latin og betyr "Gud fra maskinen/maskineriet". Uttrykket stammer fra antikkens greske teatre hvor skuespillere som representerte guder ble heist opp via mekaniske installasjoner for å gi inntrykk av å sveve over scenen. I dag er uttrykket mest kjent for å sikte til håp om en utenomjordisk eller guddommelig inngripen i en tilsynelatende håpløs situasjon.

Suuls arbeider leker med konsepter knyttet til fleksibilitet, tyngdekraft, likevekt, motvekt, spenning og bevegelse, og hinter på sitt individuelle vis til funksjonalitet, bevegelse eller til mekaniske systemer i statiske positurer.

Suul har alltid hatt en pragmatisk tilnærming til sitt materialvalg, og selv om han har spesialisert seg innen keramikk, kombinerer han ofte dette med andre materialer for å oppnå visuell kontrast, skape en helhet eller manifestere en spesifikk idé. Kombinasjonen med andre materialer kan også frigjøre og utvide handlingsrommet. Skulpturene hans er en blanding av organiske og industrielle inspirasjonskilder, og han søker det tvetydige for å gi publikum mulighet til å danne egne bilder og forestillinger.

Publikums erfaringer og kulturelle bakgrunn blir viktige virkemidler for å skape sammenheng og forankring til det levde liv. Publikum får selv en rolle som komponent i å konstruere helhet og kontekst.

Øyvind Suul (f.1967, Trondheim, Norge) gikk ut med Hovedfag ved Institutt for Keramikk ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i 1996. Han har vært utstilt på Vestfold Kunstsenter, Høstutstillingen på Kunstnernes Hus og Norske Kunsthandverkars Årsutstilling på KODE. Suul sine arbeid er innkjøpt av blant annet Nordenfjeldske Kunstindustrimusem, Vestlandske Kunstindustrimuseer og Trondheim kommune. I 2015 mottok han et 10-årig stipend for etablerte kunstnere fra Kulturrådet 

Earlier Event: June 24
THE CLEAN UP - Marte Bjørndal