Back to All Events

A Reluctant Self-Portrait


Markus Brendmoe
Motvillig selvportrett

TM51 (Thorvald Meyers gate 51) og TM51 Infill (Parkveien 5)
30. april - 22. mai 2016


Åpning lørdag 30. april kl. 13.00, TM51 i Thorvald Meyers gate 51

TM51 er glad for å kunne presentere Markus Brendmoes andre separatutstilling ved galleriet, Motvillig selvportrett. I utstillingen viser Brendmoe en serie med emosjonelt ladede portretter. De nye arbeidene er malt i olje, en teknikk han ikke har brukt på over tolv år. Maleriene viser forsøk på beskrivelser av emosjonelle tilstander og maleriets muligheter for å uttrykke dette. De er inspirert av myten om ’Kunstneren’ og om ’Sjømannen’, to myter som peker mot frihetstrang og nysgjerrighet og som innebærer mulig erkjennelse av eksistensielle ytterpunkter og risiko for fiasko. Maleriene er både selvportretter og bilder av en fremmed. De viser menneskets emosjonelle skyggesider på en selvopptatt introspektiv måte, like mye som beskrivelser av allmenne tilstander. 

Ett av grunnmotivene i utstillingen er et selvportrett utført av den tyske ekspresjonisten Paula Modersohn-Becker på begynnelsen av 1900-tallet. På samme måte som Munchs selvportrett har vært et omdreiningspunkt i Brendmoes kunstnerskap, tar han igjen utgangspunkt i et selvportrett fra kunsthistorien. Brendmoe undersøker det formale potensialet i portrettsjangeren, gjennom en prosess hvor han utvikler et stort antall variasjoner fra et mindre antall grunnmotiver. Han forholder seg hverken til portrettlikhet eller den historiske funksjonen til portrettsjangeren. I stedet for å formidle portrettsitterens sosiale status, skjønnhet eller makt, benytter Brendmoe seg av ansiktet som et felt med nærmest endeløse uttrykksmuligheter.

Brendmoe har tidligere jobbet med motiv knyttet til eksplisitte uttrykk for følelser. Han er kjent for sin utforskning av maleriet og dets historie, deriblant hans serie malerier inspirert av Edvard Munchs ‘Selvportrett med sigarett’ fra 1895. Andre motiver inkluderer portretter av kvinnen som madonna eller objekt, som hans bilde av popkulturikonet Kim Kardashian. 

Markus Brendmoe (f. 1961, Oslo) har hatt separatutstillinger på både Stenersenmuseet og Astrup Fearnley. Arbeidene hans er å finne i en rekke viktige samlinger, blant annet Astrup Fearnley Museet, DNB, Hydro, Nasjonalmuseet og H.K.H. Dronning Sonja kunstsamling. Forrige gang hans arbeider ble vist på TM51 var ved utstillingen Åpninger I, II, III (5. juni - 1. september 2014). 

 

Earlier Event: April 1
Hommage à David Bowie (1947-2016)
Later Event: May 26
Ota Benga